EPDM

 

Ethyleen Propyleen Dieen Methyleen

Synthetisch rubber.


EPDM folie is sterk, blijvend elastisch, bevat geen weekmakers, zelfs verwerkbaar bij zeer lage temperaturen (-40 tot +100°), zeer goed bestendig tegen UV-straling.
Bestand tegen worteldoorgroei (behalve sommige rietsoorten en bamboe), tegen zure regen en andere normaal voorkomende chemische en biologische invloeden.
Levensduur 30 tot 50 jaar.
EPDM is niet bestand tegen: benzine, tolueen, terpentine, olie e.d.
EPDM wordt standaard in de fabriek geproduceerd op 1,50 m breed en deze banen worden d.m.v. een "hot bonding" machine aan elkaar gevulcaniseerd tot 15 m. breed.
EPDM werd eerst alleen gebruikt voor dakbedekking en waterbassins, voor vijvers en drinkwateropslag wordt tegenwoordig een speciale soort gebruikt welke geen giftige stoffen, zware metalen en andere schadelijke bestanddelen bevat.
EPDM kan prefab 3D op elke maat geleverd worden, met gevulkaniseerde hoeken, dus geen plooien.

Gewicht van EPDM rubber 1,4 kg/m²
Rek bij breuk 400 %
Leverbaar in 0,8 -1,0 -1,15 mm dik.

Denk eraan dat EPDM niet gelast kan worden en ook niet zo simpel te lijmen is, er zijn diverse mogelijkheden zoals: splice tape met een primer, EPDM lijm, kit, enz. rechte, vlakke verbindingen zijn wel te maken, maar hoekoplossingen zijn erg lastig.

 

Extra informatie:
Ook in EPDM kunnen allerlei vulstoffen en/of gerecyceld materiaal gebruikt worden om het EPDM goedkoper te maken.
Hierdoor kan ook de levensduur minder worden.

In dakfolie uitvoeringen zitten toevoegingen zoals chemicaliën, zware metalen, anti alg middelen en brandwerende stoffen, welke giftig kunnen zijn voor vissen en planten

De dikte van EPDM heeft niets te maken of het vijver of dakfolie is. Kijk voor het verschil (Firestone) hier.

 

EPDM folie is natuurijk heel goed geschikt voor vijvers, maar eigenlijk niet voor rechthoekige vormen, alleen in 2D ingevouwen in de vijvervorm.

EPDM kan niet gelast worden en wordt daarom in de hoeken geplakt en gekit.
Dit geeft bij op langere termijn soms problemen (je maakt tenslotte een verbinding die van mindere kwaliteit is dan het materiaal zelf).


EPDM wordt om die reden door ons niet aangebracht in rechthoekige vijvers.
Prefab in 3D is wel mogelijk, de verbindingen worden dan gevulkaniseerd, de las wordt dan een geheel.